0522-404174
לקבלת עידכונים אנא הכניסו כתובת מייל כאן:



 שאלות נפוצות

דף הבית >> שאלות נפוצות


כיצד נוצר דבש?

מהו הערך התזונתי של הדבש?
אומרים שלדבש סגולות מרפא, האם זה נכון?
מהי אבקת הפרחים (פולן) ולמה היא משמשת?
איך ניתן להבדיל בין דבש אמיתי למזויף?
מדוע דבש מתגבש?
מהו פרופוליס?


כיצד נוצר דבש?

חומר הגלם ליצור הדבש הוא צוף הפרחים הנקרא גם נקטר. צוף זה מופרש מבלוטות באזורי הפריחה של הצמח הנקראות צופנים. הרכב הצוף מתבסס על כ 60-90% מים, סוכרים, חומצות אורגניות שונות וכן כמויות משתנות של ויטמינים ומינרלים.
הדבורים אוספות את הצוף, מאחסנות אותו בזפק (שק קטן באזור הראש) ומיד מתחילות להפריש לתוכו אנזימים המפרקים את הדו סוכרים שבצוף (סוכרוז ומלטוז) לחד סוכרים (פרוקטוז וגלוקוז)
עם הגיען לכוורת הן פורקות את הצוף לתאי הדונג המשושים שם הוא מאוחסן בטמפרטורה של כ- 35 מעלות צלסיוס עד שכמות המים שבצוף יורדת מתחת ל- 20%. בשלב זה חותמות הדבורים את תאי הדונג בשעווה והדבש שבפנים מוכן לאכילה.

מהו הערך התזונתי של הדבש?

בדבש מצויים רכיבי מזון חיוניים החשובים לחי כמו לצמחים, ומכאן ברורה העדפת השימוש בדבש להמתקה על פני הסוכר הלבן שאין בו דבר מלבד סוכרוז צרוף. מה עוד שלמרות שהדבש מתוק עד פי שלושה מהסוכר הוא מכיל 320 קלוריות במאה גרם, בהשוואה ל400 קלוריות בסוכר, לכן הוא נחשב כממתיק טבעי מעולה.
הדבש דל בחומצות שומן, וניתן למצוא בו את הויטמינים B1 (תיאמין),B2 (ריבופלאבין), B3 (ניאצין), B5 (חומצה פאנטוטאנית), B6 (פירידוקסין), B8 (ביוטין), B9 (חומצה פולית) וויטמין C (חומצה אסקורבית).
כמו כן מצויים בו המינרלים: סידן, זרחן, מגנזיום, מנגן, כלור, ברזל, נחושת, אשלגן, צורן, גפרית, נתרן ועוד.

אומרים שלדבש סגולות מרפא, האם זה נכון?

הדבש מוכר ברפואה העממית כתרופה בעלת פעילות מחטאת והוא יעיל כנגד חיידקים ופטריות. הדבש מסייע לריפוי פצעים בפה ולמניעת דלקות חניכיים, בין היתר עקב נוכחות האנזים גלוקוז אוקסידאז, אנזים המסייע ביצירת מי חמצן אשר מעכבים התרבות חיידקים בפה ובחניכיים. בנוסף, מכיוון שהדבש הוא חומצי יחסית, יש בו יעילות רבה לעיכוב גדילתם של חיידקים ופטריות גם על העור. מריחת דבש על פצעים, כיבים וכוויות, מונעת התרבות מיקרואורגניזמים מזיקים וגורמת להשמדת חיידקים ופטריות בפגעי העור, ללא צורך בתוספת תכשירים אנטיביוטיים.
גם בריפוי מערכת העיכול יש לדבש ערך גבוה. בשל הרכבו המיוחד עם תכולת סוכרים גבוהה ורמה גבוהה של נוגדי חימצון, מסייע הדבש במצבים של כיב קיבה (אולקוס), לשיקום השכבה הרירית העשויה מגליקופרוטאין (חלבון וסוכר) אשר מצפה את הקיבה ובכך מפחית את שיעור התפתחותם של חיידקים מזיקים במערכת העיכול.

מהי אבקת הפרחים (פולן) ולמה היא משמשת?

-כשיוצאות הדבורים ללקט מזון בחוץ מביאות איתן לכוורת את הצוף כמקור לסוכרים (פחמימות) ואת אבקת הפרחים כמקור לחלבונים.
כאשר הדבורה נכנסת לפרח היא נוגעת באבקני הפרחים וגופה מתכסה בהמון גרגרי אבקת פרחים שנצמדים לגופה. בהמשך היא מנקה את עצמה על ידי סירוק גופה בעזרת רגליה לדחיסת האבקה לגושים הנקראים צמידות ואותם היא נושאת על רגליה האחוריות עד הכוורת, שם היא מנתקת את הצמידות ומאחסנת אותן בתוך תאי החלה.
אבקת הפרחים הינה תוסף מזון מלא מהצומח עשיר בחומצות אמיניות החיוניות לגוף, במינרלים ובויטמינים, בייחוד ב- B12. צריכת פולן מסייעת להורדת כולסטרול, טיפול בבעיות הערמונית, הזנת העור ועוד.
הרכבו הכימי וצבעו של הפולן משתנים בהתאם לעונות השנה ולסוגי הפרחים מהם נאספים גרגרי אבקת הפרחים.

את אבקת הפרחים שלנו ניתן להשיג בשלושה גדלים 100 גרם, 200 גרם, 400 גרם, לפרטים נוספים לחצו כאן.

איך ניתן להבדיל בין דבש אמיתי למזויף?

כשאנו אומרים דבש מזויף למה כוונתנו?
לעיתים טוענים צרכנים מסוימים כי הדבש שברשותם התגבש ובעצם זה סוכר. טענה זו מעידה כי לא קראת את התשובה לשאלה מדוע הדבש מתגבש (השאלה הבאה...). עצם התגבשות הדבש בצנצנת מעידה דווקא על איכותו הטובה ועל העובדה כי הוא לא עבר חימום.
ישנם דבוראים שבעונת החורף נותנים לכוורות סוכר מהול במים על מנת להשלים מחסור שנוצר עקב העובדה שהדבוראי לקח את כל הדבש לדבורים במהלך האביב והקיץ.ישנם דבוראים שממשיכים עם האכלה זו בסוכר לתוך עונת האביב ואז בעצם הדבורים צורכות תמיסת סוכר בנוסף לצוף וממנה מייצרות דבש שמקורו אינו מצוף פרחים טיבעי.
לא ניתן להבדיל בין דבש שמקורו בתמיסת סוכר ובין דבש אמיתי לפי מראה עיניים או טעימה, את זה ניתן לעשות רק על ידי בדיקת מעבדה.

מדוע דבש מתגבש?

בדבש אותו מפיקים מהכוורת נמצאת תמיד גם אבקת פרחים בריכוזים קטנים.
בבוא החורף, כשהטמפרטורות יורדות משמשת אבקת פרחים זו כמוקד התגבשות- מרכיבי הדבש מתלכדים סביב גרגרי אבקת הפרחים בעקבות קשרים אלקטרוסטאטיים בניהם.
במקומות מסוימים נוהגים לחמם את הדבש לטמפרטורות גבוהות מאוד על מנת לשמור אותו במצב נוזלי בכדי שיעבור בקלות בצנרת ובמסננים של המפעל. חימום זה פוגע בערכו התזונתי של הדבש שכן בטמפרטורות גבוהות אלו נהרסים חלבונים וויטמינים רבים המצויים בדבש. אם כך, דבש שהולך ומתגבש עם חלוף הזמן מעיד על כך שהמוצר אמיתי ולא עבר חימום. לאחרונה החלו מכוורות בוטיק רבות לציין על גבי מוצריהן כי הדבש מתוצרתן איננו מחומם בתהליך ההפקה.

מהו פרופוליס?

הפרופוליס הינו עוד מוצר מכוורת אותו הדבורים אוספות. זהו בעצם שרף עצים המובא לכוורת על ידי הפועלת ומטרתו: שמירה על מושבת הדבורים ועל מבנה הכוורת מפני וירוסים, חיידקים ופטריות. כמו את אבקת הפרחים גם את הפרופוליס אוספת הדבורה על רגליה האחוריות ומביאה אותו לכוורת לאחר שיטוטיה בחוץ. ניתן להבין מכך שצבעו ריחו ותכונותיו הכימיות של הפרופוליס נגזרים מסוג העצים מהם הוא נאסף. הדבורים משתמשות בפרופוליס לחיטוי תאי הכוורת, הצרת פתח הכוורת, תיקון חלות, עטיפה (חניטה) של חרקים או בעלי חיים אחרים שנכנסו לכוורת ועלולים לזהמה.
הפרופוליס עשיר בויטמינים, חומצות אמינו, פלבנואידים, נחושת, ברזל, מגנזיום ואבץ. הוא מרפא דלקות בפה ובגרון, מחטא, מפחית שיעול, מאקטב את מערכת החיסון, מנקה כיבים ונחשב כאנטי אוקסידנט (נוגד חימצון). לא לחינם הוא קיבל את הכינוי "האנטיביוטיקה של הטבע".

את הפרופוליס ניתן להשיג במכוורות ובבתי הטבע השונים.
אצלנו ניתן להשיגו במיצוי כוהלי, בצורת תרסיס או טיפות.
לפרטים נוספים לחצו כאן.


 
לייבסיטי - בניית אתרים